Bærekraft

Hos uno form er det ikke noen ny tanke at vi skal gjøre en forskjell for miljøet. Det har lenge vært et fokusområde, og vi ser hele tiden på hvordan vi kan bli enda bedre. En av de viktigste måtene å bidra til å overlevere en planet i balanse til de neste generasjonene er å lage kjøkkenklassikere som varer i flere tiår og som bare blir vakrere med tiden.

Kvalitet er den beste form for bærekraft

Da Arne Munch i 1968 satte seg ved tegnebrettet i kjelleren i Kongens Lyngby og designet det originale uno form Classic-kjøkkenet, meldte han seg inn i en stolt dansk tradisjon, der håndverk, design og funksjon møtes.

Det er en tradisjon skapt av ikoniske danske arkitekter og designere som Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Poul Kjærholm og Finn Juhl, da de over en årrekke skapte en rekke med klassiske design. En epoke som i dag kalles gullalderen for dansk design.

Til tross for forskjellene i uttrykk, har disse designklassikerne en felles kjerne: De er tidløse kvalitetsmøbler, som både i kraft av sitt uttrykk, håndverk og funksjon har blitt brukt gjennom flere tiår – og er elsket på tvers av generasjoner. Mange har et arvestykke, som etter mange års bruk bare har blitt vakrere og mer verdsatt.

Det var med denne vitenen i tankene, og med en visjon om å skape et kjøkken som er mer et møbel enn datidens tradisjonelle kjøkken, at Arne Munch utviklet uno form Classic. Med sitt minimalistiske og funksjonelle design var uno form Classic banebrytende da det kom på markedet.

I dag er det en klassiker som varer i generasjoner, nettopp fordi den bygger på filosofien fra produksjon av danske kvalitetsmøbler, som uno forms senere kjøkkenserier også gjør. 

I uno form mener vi at dette er den beste måten vi kan bidra til å spare ressurser på og gi en planet i balanse til fremtidige generasjoner. Det vil alltid være miljøkostnader ved å bytte ut et kjøkken. Men du minimerer disse ved å kjøpe et kjøkken du ikke vil eller ikke har grunn til å bytte ut. 

Det opplever uno form når vi blir kontaktet av tidligere kunder eller personer som nettopp har kjøpt hus. De ønsker å vise oss sine uno form-kjøkken, som har vært i drift i opptil 50 år og som har aldret med en verdighet som bare gjør dem enda mer attraktive for eierne. 

Så når vi snakker om bærekraft i uno form, fokuserer vi naturligvis på å bruke bærekraftige ressurser, optimalisere produksjonen og redusere klimapåvirkningen. Men fremfor alt har vi som mål å skape kjøkken som kjøpere er fornøyd med i flere tiår, og som nye generasjoner av huseiere med glede beholder. Vi kaller det langvarig bærekraft.

Man kaster ikke ut en møbelklassiker

Peter og Marie-Louise har gjenopprettet de originale arkitektoniske trekkene til villaen fra 1971 og oppdatert det originale uno form-snekkerkjøkkenet for å understreke det tidstypiske i arkitekturen.

Les mer her.

Tre er verdens mest miljøvennlige råstoff

Et uno form-kjøkken er hovedsakelig laget av tre. Det gir uten sammenligning det vakreste uttrykket og den beste kvaliteten, og tre er CO2-nøytralt. Dette skyldes delvis at tre er en fornybar ressurs, vokst opp på CO2 fra luften og solens stråler. Tre fjerner CO2 fra luften og lagrer den, og tre krever mindre energi å utvinnes og bearbeides sammenlignet med andre råvarer. Faktisk er tre fra bærekraftig skogbruk verdens mest miljø- og klimavennlige råstoff. 

uno form bruker kun trevirke fra bærekraftig skogbruk, primært fra Europa, som er underlagt EUs tømmerforordning, og en stor del av trevirket er sertifisert. Sertifiseringene garanterer at treet kommer fra bærekraftig skogbruk, der det ikke hogges ned flere trær enn skogen kan reprodusere, at dyre- og planteliv beskyttes og at de ansatte jobber under forsvarlige forhold. 

Vi håndsorterer og velger den fineste finérkvaliteten fra de beste områdene i Europa. Den lyse eikefinéren finnes i kalksteinsrik jord i fjellområder i Sør-Tyskland og Frankrike, hvor den har fått lov til å vokse sakte. I mer enn 20 år har vi kjøpt de massive trærne fra et familieeid sagbruk i Tyskland, som kjenner vår kompromissløse tilnærming til kvalitet.

Vi har i mange år vært ambassadører i treindustriens felles informasjonsprosjekt træ.dk, som jobber for å spre bevissthet om fordelene ved å bruke tre og for spredning av bærekraftig produksjon med tre.

«Buy less, choose well, make it last.»
Vivienne Westwood
Modedesigner
Håndsorterte planker for å lage nye kjøkken
Kutting av solide planker for de ikoniske Classic lamellfrontene
Eikefiner

Bærekraftstrategi og bærekraftsmål

Bærekraftig produksjon krever også at det tas hensyn til transport, kjemikalier, menneskerettigheter og antikorrupsjon. Derfor har vi også utviklet en bærekraftstrategi og signert FNs Global Compact – et strategisk initiativ for selskaper som forplikter seg til å gjøre verden til et bedre sted for planter, dyr og mennesker.

Det betyr for eksempel at alle uno forms leverandører skal signere en Code of Conduct, som beskriver hvilke krav de må leve opp til når det kommer til sosiale, etiske og miljømessige forhold.

Vi arbeider målrettet med følgende av FNs bærekraftsmål: 

  • Innovations for a sustainable lifestyle: Vi utvikler produkter som bidrar til et mer bærekraftig kjøkkenliv og tilbyr hvitevarer som bidrar til å redusere kundens klimaavtrykk. FNs bærekraftsmål 8 og 12. 
  • Circular materials and flows: Vi har et ambisiøst mål om å øke andelen bærekraftige produkter og materialer for å øke mer sirkulære materialstrømmer. FNs bærekraftsmål 8, 12 og 15. 
  • Reduced climate impact: Vi har et ambisiøst mål om å redusere CO2-utslippene i verdikjeden slik at vi kan bidra til å unngå en økning i global oppvarming over 1,5 grader i henhold til Parisavtalen. FNs bærekraftsmål 13 
  • Promoting a sustainable culture: Fokus på å styrke vår kunnskap og kompetanse innen bærekraft. FNs bærekraftsmål 8, 12 og 17. 

 

Du kan laste ned Nobia bærekraftsrapport her

Dansk Indeklima Mærkning

Så mye som uno form streber etter å gjøre den store verden til et bedre sted, gjør vi også en målrettet innsats for å gjøre den lille verden bedre – den inne i hjemmet vårt. uno form er tilknyttet Dansk Indeklima Mærkning, som er en frivillig merkeordning som stiller krav til produktet i bruksfasen og inkluderer produktenes påvirkning på luftkvaliteten i inneklimaet. Det betyr at når du kjøper et kjøkken hos uno form, har du en garanti for at alle materialer er testet for avgassing av kjemiske stoffer og luktutslipp, og at de ikke svekker inneklimaet eller påvirker vår helse og velvære.