Peter og Marie-Louise kjente godt til huset på forhånd. Det arkitekttegnede huset fra 1970-tallet har gule mursteiner med store vinduer og unik teglstein i en svart-grønn farge. Bak den flotte fasaden hadde imidlertid det taktile forsvunnet bak glatte gipstak og store keramiske fliser. Paret satte derfor i gang en nøye renovasjon der de tidstypiske detaljene ble funnet og fremhevet.

De opprinnelige arkitektoniske egenskapene fremheves ved hjelp av synlige konstruksjoner, gjenoppretting av taklister og nye gulv i eik som passer perfekt med de originale skifergulvene.

Et klassisk snekkerkjøkken

Snekkerkjøkkenet fra uno form var på plass i huset da Peter og Marie-Louise overtok det. Det var en klassisk utgave i bøk med hvite laminatfronter. «I utgangspunktet hadde det veldig gode elementer og et klassisk design som passer til huset, og da vi var på utkikk etter nye kjøkken, kom vi raskt frem til at et nytt kjøkken ikke kunne matche kvaliteten på snekkerkjøkkenet som allerede var der», sier Marie-Louise.

Paret ønsket imidlertid å bytte ut bøk og hvit laminat med eik, og gjennom de tidligere eierne kom de i kontakt med Steen Asbjørn fra uno form Copenhagen, som tegnet kjøkkenet i huset. Sammen skapte de et nytt, men tidstypisk uttrykk ved å gjenbruke de fleste skapene, supplere med noen nye og skifte ut alle frontrammer, lameller og paneler fra bøk til massiv eik.

Det moderne kjøkkenallrommet som vi kjenner til i dag, kom til på 1970-tallet, og Peter og Marie-Louise bestemte seg for å rive veggen mellom kjøkkenet og stuen. Der høyskapene sto før, finner man nå et vakkert og funksjonelt møbel med en BORA Professional 3.0-platetopp og vifte. Benkeplaten er laget av 8 mm tykt stål med curlet overflate og har fått et lett og svevende uttrykk takket være en 10 mm svart eikelist som er montert mellom skapene og benkeplaten.  

Høyskapene ble flyttet til en eksisterende krok på kjøkkenet, og for å understreke møbeluttrykket ble det montert en svart, tilbaketrukket skyggelist med luftespalter rundt skapene. Dette fremhever de klassiske, massive frontrammene og fjerner samtidig behovet for et ventilgitter.

Kvalitet gir kjøkkenet et langt liv

Bærekraft handler ikke kun om materialer. Det handler like mye om design. Om et tidløst og kompromissløst design som kan overleve i flere tiår. 

Arne Munch tegnet Classic-kjøkkenet i 1968 basert på en visjon om at kjøkkenet skulle være både funksjonelt og et vakkert møbel i rommet. Mer enn 50 år senere brukes fortsatt samme design, noe som gjør at man kan skifte ut frontrammer eller lameller og ev. supplere med ekstra skap, men bevare og gjenbruke skap og skuffer det ikke er noe galt med. Slik kan man både gi kjøkkenet et langt liv og spare på jordens ressurser.

For Peter og Marie-Louise ble det feil å kaste ut en klassiker, og Marie-Louise gleder seg over at det opprinnelige kjøkkenet nå er på sitt tredje liv. «Kjøkkenet som de forrige eierne installerte tidlig på 2000-tallet var et utstillingskjøkken, så det hadde allerede levd sitt første liv i et utstillingslokale for uno form. Nå har det fått nytt liv igjen, og frontene i bøk og hvit laminat får også nytt liv. De ble nemlig kjøpt av en familie til et nytt kjøkkenprosjekt», avslutter Marie-Louise.

Mer informasjon



Hvor?

Arkitekttegnet 1970'er hus i Danmark