Et impulskjøp

I et av fiskerhusene bor Lis og Jesper. Jesper har vokst opp i Kerteminde, og Lis like i nærheten i den lille byen Ullerslev. De siste 32 årene har paret bodd i en klassisk enebolig i Farum. Lis kunne imidlertid ikke se for seg å bli gammel i et boligområde i København, så hun begynte å lete etter en bolig på Sjælland for et aktivt seniorliv med tid til å seile og reise når de ville.

Gang på gang avviste Jesper husene hun fant. Helt frem til de en dag var på vei til hytta på Fyn, og Lis tilfeldigvis snublet over en boligannonse for et av de små fiskerhusene med tomt rett ned til Kerteminde fjord. Det var åpent hus samme dag, og Lis og Jesper la inn bud på det bevaringsverdige huset der og da.

De tok over det lille fiskerhuset på 119 m2 i juli 2021, og i mai 2022 gikk de i gang med en omfattende renovering av huset. Ytterveggen ut mot Fiskergade og gavlene var det eneste som sto igjen av det opprinnelige huset fra 1887.

I samarbeid med en lokal arkitekt ble det laget flere utkast før den endelige innredningsplanen ble fastslått. Opprinnelig var det soverom og bad i andre etasje,

men dette ble gjort om, for som Lis sier: «Her skal vi bli gamle, og derfor har vi gjort huset slik at vi har entré, gjestebad, kjøkken, stue, vaskerom, soverom og bad i første etasje. Da gjør det ikke så mye hvis vi ikke kommer oss opp trappen til stuen i andre etasje.» De trengte en tillatelse til å gjøre uthuset en meter bredere, så huset er nå totalt 125 m2.

Et snekkerkjøkken i tre

Helt fra starten av hadde Lis og Jesper bestemt seg for et snekkerkjøkken i tre – i en tresort som ville passe til de eksisterende møblene deres i kirsebærtre og spisebordet i beiset eik, som ble laget til Lis' foreldre av en lokal snekker for mange år siden.

Hos uno form på Søtorvet i København ble de møtt av innredningsarkitekt Mathilde Melander, som var en perfekt match for paret. 

Hun anbefalte dem et snekkerkjøkken i valnøttre, som patinerer i en vakker gylden nyanse som passer til møblene Lis og Jesper har. Valnøttreet får en vakker kontrast med benkeplater i travertin og armaturer i brunet messing og børstet kobber.

De samme fargene og materialene går igjen på vaskerommet og i garderoben, der de hvite dørene skjuler vakre skuffer i massiv valnøtt. 

«Mathilde har hjulpet oss med hele innredningen – både med valg av gulv, fliser, belysning, speil og håndtak – og vi liker at design og materialer går igjen og skaper en elegant helhet gjennom hele boligen.»
Lis Lau
Copenhagen kjøkken i valnött

Oppgaven var å skape en estetisk balanse mellom å bevare lettheten i det lille fiskerhuset og samtidig optimalisere oppbevaringsplassen. Kjøkkenet er derfor innredet med vakre vitrineskap som har plass til både vinglass og servise, samt romslige skuffer og høyskap. De ekstra høye skuffene i Copenhagen-kolleksjonen har en innvendig høyde på 34 cm, noe som gjør at selv høye ting kan stå oppreist i skuffene.

På vaskerommet er vaskemaskinen integrert bak en dør, slik at helheten blir elegant og fremstår som et møbel i den åpne innredningen – og på soverommet er de ulike høydene under skråtaket tatt i bruk for å skape ekstra oppbevaring.

Fra badet er det dør ut til hagen på baksiden, og Jesper elsker å kunne vinterbade fra sin egen strand.

Rett utenfor badet har han fått installert en utedusj med varmt vann hele året. 

Det krever mye tid å bo her

Alle bygningene på tomten må bevares, så det lille uthuset nede ved fjorden, som i gamle dager var et grisehus, er nå blitt Jespers bryggeri, der han kan dyrke sin store lidenskap for å brygge champagnecider og vin.

Rett bak bryggeriet har Jesper laget hotell til ærfuglene, og den nye brygga brukes til å nyte livet på fjorden samt fjordens mange ferske ressurser.

På den lille sandbanken – Melen – ved munningen av Kerteminde fjord plukket Jesper østers til nyttårsbordet, og akkurat nå er det skrubbesesong. Neste prosjekt er å søke kunnskap fra de lokale fiskerne om å få i gang de nye reketeinene.  

Paret har ikke på noe tidspunkt angret på at de vendte hjem til Fyn og kjøpte det lille fiskerhuset ved fjorden. «Vi har følt oss velkomne helt fra starten av, og alle snakker med hverandre. Men det krever mye tid å bo her», ler Lis.

Mer informasjon



Hvem?

Lis og Jesper

Hvor?

Fiskerhus på Fyn